NE YAPTIK Kİ? DEMEYİN, DEVAM EDİN
17/01/2022
Mahmut Toptaş
Geçmişte yapılan, yazılan, konuşulan her şeyin iyisi, güzeli, faydalısı günümüze kadar gelenleri var, gelemeyenleri var.
Caminin temeline konulan taştan, duvarına konulan kerpiçe kadar yapılanlar bu güne gelemese de o günün ihtiyacını karşılamıştır ve sevabına nail olunmuştur.
Bu güne kadar gelenleri de bu çağdakilere fikir vermeye devam etmektedir.
Geçmişte yazılan bazı eserler vardır ki aslına rastlanamamıştır ama ondan etkilenen zatların eseri günümüze kadar gelmiştir ve faydalı olmaya devam etmektedir.
Ders veren ama yazmayan hocalar vardır ki, amel defterleri hala yazılmaya devam ederler.
İyi şeyler öğretenlerin defteri de kötü şeyler öğretenlerin defteri de yazılmaya devam eder.
Onun için iyi, güzel ve faydalı şeyler öğrenmeli, öğretmeli.
Hocalarının adını bilmediğimiz ama eserlerinden yararlandığımız İmam Ebu Hanife, İmam Şafii, İmam Ahmed bin Hanbel, İmam Malik gibi değerli insanlarımızın eserleri, dünyanın her tarafında şu anda uygulamaya devam ediyor.
Bu gün sabah namazını dünyanın her tarafında kılan Müslümanlar bu dört mezhep imamının sevgili peygamberimizden naklettiği usule göre namazlarını kıldılar.
Bu dört imamın hocalarını çoğunluğumuz bilmeyiz; onlar kitap yazmamışlar ama kitap yazanları yetiştirmişler.
O adsız kahramanlar, bizim tarafımızdan unutulsalar da amel defterlerinden sorumlu melekler tarafından unutulmazlar.
Bu gün bu senede yaşayanlar, yaptığınız, yazdığınız, konuştuğunuz her şeyin doğru, iyi, güzel ve faydalı olmasına dikkat ediniz.
Yanlış, çirkin, kötü ve faydasız işler yapanlar ve yayanların öldükten sonra da amel defteri kapanmaz.
Rabbimiz bizi güzel şeyler yapmaya teşvik için buyurur:
مَنْ يَشْفَعْ شَفَاعَةً حَسَنَةً يَكُنْ لَهُ نَصِيبٌ مِنْهَا وَمَنْ يَشْفَعْ شَفَاعَةً سَيِّئَةً يَكُنْ لَهُ كِفْلٌ مِنْهَا وَكَانَ اللَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ مُقِيتًا
Kim güzel bir şeye aracılık yaparsa, aracı olan için de bir hisse vardır. Kim de kötü bir şeye aracılık yaparsa, onun için de bir hisse vardır. Allah her şeye kadir ve razik'dır. (Nisa süresi ayet 4/85)
Sevgili peygamberimiz:
عَنْ جَرِيرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- مَنْ سَنَّ فِى الإِسْلاَمِ سُنَّةً حَسَنَةً فَعُمِلَ بِهَا بَعْدَهُ كُتِبَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِ مَنْ عَمِلَ بِهَا وَلاَ يَنْقُصُ مِنْ أُجُورِهِمْ شَىْءٌ وَمَنْ سَنَّ فِى الإِسْلاَمِ سُنَّةً سَيِّئَةً فَعُمِلَ بِهَا بَعْدَهُ كُتِبَ عَلَيْهِ مِثْلُ وِزْرِ مَنْ عَمِلَ بِهَا وَلاَ يَنْقُصُ مِنْ أَوْزَارِهِمْ شَىْءٌ
Bir kişi İslamda (Müslüman olarak) güzel bir çığır açarsa, onunla amel edildiği sürece o çığırdan gidenlerin sevabı eksiltilmeden çığırı açana da yazılır.
Bir kişi de İslamda (Müslüman olarak) kötü çığır açarsa, ondan sonra onunla amel edildiği sürece o amel edenlerin günahından hiçbir şey eksiltilmeden çığır açana da yazılır. Buyurur. Müslim, Sahih, K. İlim, bab 6)
Yaptık da ne oldu, yazdık da ne oldu, konuştuk da ne oldu? demeyin
Dün soluduk da ne oldu, dün içtik de ne oldu, dün yedik de ne oldu? demediğimiz gibi, dün yaptık da ne oldu
demeyelim.
Dün soluduklarımızla, yediklerimizle bu gün ayaktayız.
Dün okuduklarımızla, yazdıklarımızla, konuştuklarımızla bu gün ayaktayız.
Her günün nefesi ve gıdası ayrı olduğu gibi, her günün İslami hizmeti, Kitap, Sünnet, İcmaı ümmet ve Kıyas-ı fukaha, çizgisine aykırı olmamak kaydıyla ayrı kıvamdadır.
Hazreti Ademden beri sofralarımızda buğday ürünleri en baştadır. Sofradaki sunumu yenidir.
Bu gününüz dünden iyi olsun, yarınınız bu gününüzü aratmasın, daha iyi hizmetler nasip olsun.
مَنِ اسْتَوَى يَوْمَاهُ فَهُوَ مَغْبُونٌ
İki günü denk olan, aldanmıştır