AYNI YOLUN YOLCUSUYUZ
11/01/2021
Mahmut Toptaş
Her köyde en az bir tane, şehirlerde nüfusuna göre bir çok cami vardır.
İstanbul eski Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz beyin açıklamasına göre İstanbulda 3365 cami varmış.
Bu rakam resmi olandır. Resmi olmayan, diyanetten hoca verilmeyen camiler bu sayıya dahil değildir.
Ayrıca Yılmazın açıklamasına göre şu an itibariyle çok sayıda camiye ihtiyaç varmış.
Yine İstanbul eski Müftüsü Rahmi Yaran beyin ifadesine göre nüfusa göre Türkiyede en az cami İstanbuldaymış.
Cuma namazına bile gitmeyenler, dikkat edin şu an itibariyle çok sayıda camiye ihtiyaç varmış.
Yeni cami yapılacağında bazı kişiler, Mevcut camiler doldu mu ki, yenisi yapılıyor? derlerken kendisinin Cuma namazına gitmediğini ilan ettiğinin farkına varmıyor.
Ege denizinin kenarında bir ilçede solcu bir gazete çıkaranı 1983 de ziyarete gittim. Bana Albert Camusu gördüğünü ve Pariste ziyaret ettiğini anlattı. Gazete idarehanesinin şehrin aydınlarının uğrak yeri olduğunu söyledi.
İyi bir aile çocuğu, Saf Anadolu delikanlısı derler ya işte onun canlı hali.
Kendisine Yarın Cuma namazına bir saat kala geleceğim ve seni de alıp Cuma namazına gideceğiz dedim hiç tereddüt etmeden Tamam dedi.
Birlikte gittik, bir saat benim vaazımı dinledi. Namazdan sonra beklemiş, birlikte tekrar idarehaneye geldik. ilk sözü, Bundan sonra her Cuma geleceğim dedi.
Nedenini sorduğumda Benim idarehaneye gelip gericilerin aleyhinde konuşan ve ilericilikten, çağdaşlıktan, sosyalizmden dem vuranların bir çoğunu camide gördüm. Bana Cuma namazı kıldıklarını hiçbir zaman söylemediler dedi.
Cuma günü bile camilerin bomboş olduğunu söyleyenler, Fatih semtindeki Fatih Sultan Mehmet camisine her hangi bir gün öğle veya ikindi namazına bir gelin ve caminin nasıl dolu olduğunu görün.
Veya Kadıköydeki Osmanağa camiine gidin.
Cuma günü sizin semtteki camiye gidin ve sizin gibi düşündüğünü söyleyen arkadaşlarınızdan kaç tanesini orada göreceksiniz.
Camiler bomboş diyenler, bu Cuma günü bulunduğunuz semtin her hangi bir camisine Ezan okunduktan sonra varırsanız caminin içine giremezsiniz ve dışarda kılmak zorunda kalırsınız.
Geçen Cuma namazına Ezandan on dakika önce varmama rağmen dışarda yola hasır sermişler ve o hasırın üzerinde kıldım.
Çocukluğumda bizim köyde duymuştum, Medresesi olan bir hoca, öğrencilerinden üçünü Ramazanı İstanbulda geçirmek üzere ayrı ayrı gönderir.
Üçü de diğerler iki arkadaşının İstanbula gideceğini bilmezler.
Bayramdan sonra Medresede dersler başlar.
Hoca efendi ayrı ayrı onları yanına çağırır ve İstanbulu sorar.
Birincisine göre İstanbulda camiler bomboşmuş, ikincisine göre dopdoluymuş, üçüncüsüne göre de ezanlar okunduğu halde sokaklar dopdoluymuş.
Hoca anlamış öğrencilerinin nerelerde dolaştıklarını ve üçü de diğer öğrencilerle derslere başlamışlar.
Sokaktaki de bizim, kahvehanedeki de bizim, camideki de bizim.
Bizim hepimizi yaratan Allah celle celalüh olduğu gibi, hepimiz her nefes alışımızda ona doğru dönüş yolunda aynı hızla yol alıyoruz.
Şirk, inkar, gavurluk, haram, isyan
kirleriyle gitmemeye gayret gösterelim. Cehennem çıkan yolu değil, hep birlikte Cennet yolundan ayrılmayalım. Rabbimiz yardımcımız olsun.