KUDÜS VAKIFLARI KONUSUNDA TEKLİFİM
26/03/2021
Mahmut Toptaş
Ülkemizin her il, ilçe ve köylerinde vakf arazileri, bağları, bahçeleri, şehirlerde dükkanları, hatta hanların geliri, belirli bir hayır işine tahsis edilerek vakfedilmiş yerler vardır.
Biz, yalnız onun vakıf olduğunu biliriz ama nereye vakfedildiği bilmeyiz.
Balıkesirin Edremit, Ayvalık gibi ilçelerinde bir çok zeytinliğin gelirinin Kudüsteki Mescidi Aksaya gönderilmek üzere vakfedildiğini öğrendikten sonra dikkatimi ona yönelttim ve gittiğim bir çok şehirde de aynı vakıfların olduğunu öğrenince yetkilisine sordum.
Tam rakamı bilemeyeceğini ama on bin civarında Kudüs vakfı olduğunu, benim yazarken Binlerce dememi de ihmal etmedi.
Yani Binlerce vakfedilmiş yerlerin gelirinin, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Kudüse gönderilmediğini ifade etti.
Osmanlı döneminde, Kudüs için de Surra alayları oluşturulur ve tüm Kudüs vakıflarının gelirleriyle beraber, devletin yardımı da gönderilirmiş.
Bu Mescid-i Aksa için vakıfların kaynağı ne olabilir diye baktım, bir Hadisi şerifin etkisiyle bütün dünya Müslümanlarıyla Kudüs sakinleri arasında bir gönül ve ekonomik bağ kurulmuş ve bu bağ 1300 yıl devam etmiş.
7088- حَدَّثَنَا أَبُو مُوسَى إِسْحَاقُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ الْهَرَوِيُّ حَدَّثَنَا عِيسَى بْنُ يُونُسَ ، حَدَّثَنَا ثَوْرُ بْنُ يَزِيدَ ، عَنْ زِيَادِ بْنِ أَبِي سَوْدَةَ ، عَنْ أَخِيهِ ، عَنْ مَيْمُونَةَ قَالَتْ : يَا رَسُولَ اللهِ ، أَفْتِنَا فِي بَيْتِ الْمَقْدِسِ قَالَ : هُوَ أَرْضُ الْمَحْشَرِ وَأَرْضُ الْمَنْشَرِ ائْتُوهُ فَصَلُّوا فِيهِ ، فَإِنَّ صَلاَةً فِيهِ كَأَلْفِ صَلاَةٍ ، قُلْنَا : يَا رَسُولَ اللهِ فَمَنْ لَمْ يَسْتَطِعْ أَنْ يَتَحَمَّلَ إِلَيْهِ ؟ قَالَ : مَنْ لَمْ يَسْتَطِعْ أَنْ يَأْتِيَهُ فَلْيُهْدِ إِلَيْهِ زَيْتًا يُسْرَجُ فِيهِ ، فَإِنَّ مَنْ أَهْدَى إِلَيْهِ زَيْتًا كَانَ كَمَنْ قَدْ أَتَاهُ
Meymune annemiz, sevgili peygamberimize soruyor: Ey Allahın rasülü, Beytül-Makdis hakkında bana bilgi ver. Diyor.
Sevgili peygamberimiz, Orası Mahşer ve Menşer/toplanma ve dağılma yeridir. Oraya gidin ve namaz kılın. Orada kılınan bir namaz başka yerde kılınan bin namaz gibidir.
Ya Rasülellah, oraya gitmeye güç ve tahammül olmazsa?
Oraya gücü yetmeyenler de Mescid-i Aksanın aydınlanması için hediye olarak yağ göndersin. Oraya yağ hediye eden oraya gelen gibidir. Ebu Davud, Sünen, K. Salat, bab 14 Fis-Süruci fil-Mesacid, Beyhaki, Sünenü Kübra, K Salat, bab 540 Fi siracil-Mesacid, Ebu Yala, Müsned, Meymune Hadisi. İbni Mace, Sünen, K. Salat, bab 196, Metin Ebu Yalanınkidir)
Osmanlının ilk yıllarında Kudüs vakıfları kurulmaya başlanmış.
Teklifimdir, Vakıflar Genel Müdürlüğünce tespiti yapılmış ve gelirleri toplanmaya devam eden, Kudüs vakıflarının gelirinin, yine Mescid-i Aksa için gönderilmeye başlanması konusunda bir karar alınıp başlanmalı.
Cumhuriyetin ilk yıllarında el konulan Gayri Müslim vakıfları sahiplerine nasıl teslim edildi ise bu Kudüs için vakfedilen yerlerin gelirleri de Kudüse, asli sahiplerine verilmeli.
Karar alındıktan sonra Kudüste Osmanlı döneminde kurulan ve aslen Filistinli Müslümanların yönetiminde olan Hürrem Sultan Vakıflarıyla veya TİKA aracılığıyla bu gelirler yerine ulaştırılsın da vakfedenlerin vakfiyedeki istekleri yerine gelsin biz de:
كُتِبَ عَلَيْكُمْ إِذَا حَضَرَ أَحَدَكُمُ الْمَوْتُ إِنْ تَرَكَ خَيْرًا الْوَصِيَّةُ لِلْوَالِدَيْنِ وَالْأَقْرَبِينَ بِالْمَعْرُوفِ حَقًّا عَلَى الْمُتَّقِينَ
Sizden birine ölüm geldiğinde, eğer mal bırakıyorsa ana-babaya ve yakınlara (kitaba) uygun bir şekilde vasiyet etmek, mûttakiler üzerine bir hak olarak farz kılındı. (Ana-babanın mirastaki payı daha sonra inen Nisa sûresinin 11 inci ayetinde açıklığa kavuşturulmuştur.)
فَمَنْ بَدَّلَهُ بَعْدَمَا سَمِعَهُ فَإِنَّمَا إِثْمُهُ عَلَى الَّذِينَ يُبَدِّلُونَهُ إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
Kim bunu işittikten sonra değiştirirse onun günahı değiştirenlerin üzerinedir. Mutlaka Allah işitendir, bilendir. (Bakara süresi ayet 2/180-181)
Millet olarak, günahtan kurtulalım.