OSMANLININ ENDÜLÜSE YARDIMI
14/12/2020
Mahmut Toptaş
Tarihte görevini yapıp ahirete göç eden ecdadımızı hayırla yad etmek İslamlığımızın ve insanlığımızın gereğidir.
Övmek de sövmek de görevimiz değildir.
Asıl olan, herkesin kendi çağında görevini yapmasıdır.
Kılavuz kitabımız Kuran, örneğimiz ve önderimiz Muhammed Mustafa sallallahü aleyhi ve sellemdir.
Altı yüz yıl Yemenden Viyanaya kadar her dinden ve her dilden insanı adalet içinde yöneten insanlara, yalnız dinlerinin İslam olması nedeniyle düşmanca davranmak ve yıpratmak için Osmanlı aleyhine bir kaç Osmanlının hatası diye kitap ve makale yazanların bütün yazdıklarını toplasanız bir masanın üzerini dolduramaz.
Ama bu geniş coğrafyada insanların, hayvanların kuşların rahatı için yaptıkları medrese, yol, hastahane, çeşme, han, hamam kuş evleri, imaret
gibi sosyal mekanların bu güne kadar kalabilenlerini bulmaya, işlevlerini anlatmaya, fotoğraflarını çekmeye, üzerlerindeki sanat eseri çizgileri değerlendirmeye, belki Merkez Bankasının gücü yetse de, değerlendirecek kaliteli insan bulmamız mümkin değildir.
Sövecek çok adam üretti sistem.
Osmanlı, Endülüste, Hıristiyan engizisyonundan Yahudileri kurtardı da Müslümanları neden kurtaramadı? Sorusu çok sorulduğundan son defa yazıyorum:
Osmanlı, İstanbulu feth çalışmaları yaparken Hıristiyanlar da Endülüsü işgal etme çalışmaları yapıyorlardı.
Osmanlının da, Endülüs yöneticilerinin de meşguliyeti bir başka yere yardıma imkanı yoktu.
Sezai Karakoç bey şöyle açıklıyor:
Endülüs bizden imdat istediği zaman henüz Akdeniz hakimiyetini dahi kurmuş değildik. Eğer Timurun Anadoluyu istilası olmasaydı İstanbulun fethine daha önce müyesser olunacak ve Endülüsün imdadına yetişecektik. Endülüsün imdadına yetişseydik ne olurdu? Bu tarihin toptan değişmesi olurdu. Çünkü Endülüs Avrupanın batısındaydı, Osmanlı ise doğusunda. Avrupa iki taraftan kıskaç altına alınmış demekti. Bir medeniyet, yani bizim medeniyetimiz İslam medeniyeti Avrupayı doğudan ve batıdan kuşatmış durumda olacaktı. Ve bu medeniyet bir gün belki orta yerde Viyanada buluşacaktı. İşte o zaman tarih tümüyle değişecekti
(Sezai Karakoç, Çıkış Yolu I, Diriliş Yayınları, İstanbul- 2012, s.65)
Ama Osmanlı, Yahudileri Hristiyan zulmünden kurtarırken Yahudilerden daha fazla Müslümanı Fas, Cezayir, Tunus, Libya gibi devletlere taşımış.
Topkapı sarayında ve İstanbul Üniversitesi Kütüphanesinde yazma nüshaları bulunan Gazavât-ı Hayreddin paşa isimli eseri Ertuğrul Düzdağ beyefendi yıllar önce yayına hazırladı.
Eser, 1001 Temel Eser arasında Barbaros Hayreddin Paşanın Hatıraları adıyla yayınlandı.
1972 yılından bu yana TÜRDAV ve NİL yayınevi tarafından Akdeniz Bizimdi adıyla belki ondan fazla baskı yaptı.
Akdenizi Osmanlı gölü haline getiren, hırsız korsanlara bir çeki düzen veren, İspanyada katliama uğrayan Müslümanları İspanyolların elinden kurtarıp Cezayire Tunusa yerleştiren Barbaros Hayreddin paşanın elinden kurtulmak isteyen ve halkına moral verip Rumpapadan günah çıkartmak isteyen İspanya kralı, Barbarosun yakalanıp öldürülmesini ister.
Bir müddet sonra Mayorka (Balear adalarının en büyüğü) adasının kaptanı tellallar aracılığıyla Barbarosun yakalandığını, filan gün filan meydanda yakılacağını duyurur.
O gün gelir, Müslüman esirler ağlayarak, Kâfirler eğlenerek Barbarosun yakılarak öldürüldüğünü seyrederler.
Seyredenler arasında Barbarosun kendisi de vardır.
İspanya kralı hemen Rumpapaya gider ve bir yıllık günahını affettirir.
Ama aradan çok geçmez Hayreddin paşa, denizde Mayorka gemilerini ele geçirir, içindeki yedi yüz Müslüman esiri de alarak Tunusa geçer.
Haber papaya tez ulaşır. Meğer Mayorka kaptanı, Barbaros yerine, idama mahkum bir Hıristiyanı yakmış ve Papayı kandırmak istemiş.
Siyasette mahir oldukları kadar, insani hassasiyetlere de değer veren Osmanlılar, Endülüslülerin, sıkıntılarına kayıtsız kalmamışlardır. 1492 öncesinde ne doğrudan ne de dolaysız yardım edemeseler de, 1492 sonrasındaki sürgün yıllarında ve göçün ardından yerleştikleri yerlerde onların sorunlarıyla devlet hassasiyeti ve ciddiyetiyle ilgilenmişler ve yapılabilecekleri büyük oranda yapmışlardır.
Kemal Reis, 1505 yılında bir donanmayla Akdenize açılarak Malaga ve şimdiki Balear Adaları kıyılarını vurmuş ve baskı altındaki çok sayıda Müdecceni (Müslüman) ve Sefaradı (Yahudileri) gemilerine alarak Kuzey Afrika ve İstanbula taşımıştır (Mine Sultan ÜNVER, Karatekin Edebiyat Fakültesi Dergisi (KAREFAD) 2(1): 29-48)
Daha geniş okumak için adres: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/180163