PANDEMİ/SALGIN GÜNLERİNDE TARİH OKUMASI
22/02/2021
Mahmut Toptaş
Medine-i Münevvere de yaşayan Yahudiler, varlıklarını kabileler arasını açmak, birbirine kırdırmak, Medine ile Mekke müşrikleri arasında savaş kışkırtıcılığı yapmak ve en sonunda sevgili peygamberimize sü-i kasd yapmakla kendi sonlarını hazırlayana Yahudilerin bu göç olayını bize kısaca anlatan Haşr süresinde Rabbimiz:
هُوَ الَّذِي أَخْرَجَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ مِنْ دِيَارِهِمْ لِأَوَّلِ الْحَشْرِ مَا ظَنَنْتُمْ أَنْ يَخْرُجُوا وَظَنُّوا أَنَّهُمْ مَانِعَتُهُمْ حُصُونُهُمْ مِنَ اللَّهِ فَأَتَاهُمُ اللَّهُ مِنْ حَيْثُ لَمْ يَحْتَسِبُوا وَقَذَفَ فِي قُلُوبِهِمُ الرُّعْبَ يُخْرِبُونَ بُيُوتَهُمْ بِأَيْدِيهِمْ وَأَيْدِي الْمُؤْمِنِينَ فَاعْتَبِرُوا يَا أُولِي الْأَبْصَارِ (2)
2 İlk sürgünde ehli kitap kâfirlerini (Beni Nadr) yurtlarından çıkaran Odur. Siz çıkacaklarını zannetmiyordunuz. Onlar da kalelerinin kendilerini koruyacağını sanıyorlardı. Allah ('ın azabı) onlara hiç hesap etmedikleri yerden geldi. Kalplerine korku saldı. Evlerini kendi elleriyle ve mü'minlerin elleriyle yıkıyorlardı. Ey akıl sahipleri, ibret alınız. Buyurur. (Haşr süresi ayet 59/2)
Ey akıl sahipleri, ibret alınız. İşte bizim tarih okumamız bunun için olmalıdır.
Hocam, tarih okumak istiyorum, önce hangisini okuyayım? Diyenlere: Önce Allahın kitabı Kuranı Kerimi oku.
Rabbimiz Kuranında bizlere ibret alsın diye, hayatımızda karşılaşabileceğimiz en önemli olayları yaşayan ve en doğru çıkış yollarını bulan peygamberlerin hayatını vermiş.
En güzel kıssaları en güzel şekilde bize bildirmiş.
Kuranı okuduktan sonra dilediğin tarih kitabını uzmanına sorarak oku.
Şaşmazsın.
Çünkü Kuran-i Kerimde örenk alınacak peygamberlerin siyasal, sosyal, aile, sanatsal, ekonomik, sağlık, hasret
.gibi herkesin başına gelebilecek olayların çıkış yollarını onlardan öğrenince, sende doğru bir tarih bilinci meydana gelmiştir.
En doğru yazılan tarih kitaplarını, insanlar yazdığı için tarafsız olmaları mümkin değildir.
Yüz sene önce yaşayan Sultan Abdülhamit han bir tarihçiye göre, Kızıl sultan dır, öbür tarihçiye göre de Cennet mekân, ulu Hakan, AbdülHamid Handır. Şimdi sen hangisine güvenerek onu kaynak göstereceksin?
İbni Haldun o meşhur Mukaddime sine tarih ilminin çok şerefli ve çok değerli bir ilim olduğunu, Peygamberlerin, kralların, hükümdarların, devlet başkanlarının hallerini tavırlarını ve takip ettikleri siyasetlerini bize bildirdiğini haber verir.
Din ve Dünya işlerini düzene koymak için okunacak olan tarih,
Sağlam kaynaklara,
Çeşitli bilgilere,
Dikkatli incelemeye,
Haberlerle olayları kıyaslamaya,
Hikmeti üzerinde araştırmaya,
Haberin, tabiat kanunlarına uyup uymadığını araştırmaya ihtiyaç olduğunu yazdıktan sonra tarih kitaplarının yazdığı fakat inanılması mümkin olmayan abartılardan örnekler verir.
Tarihçilerin, Hz, Musanın ordusunda yirmi yaşın üzerinde altı yüz bin insan vardı haberini hem biyoloji açısından hem de coğrafya açısından imkansızlığını ispat eder ve tefsircilerle tarihçilerin yalnız rivayetlere dayanarak verdikleri hükmün yanlış olacağına dikkatimizi çektikten sonra bu tür abartılı haberlerin sebebini,
İnsan nefsinin garip haberlere düşkün olması,
Haddi aşan sözlerin dile kolay gelmesi, olduğunu söyler.
Bir takipçi ve tarih kritikçisinin geleceğinden gaflet etmesi olarak açıklıyor.
Hani günümüzde Köpeğin adamı ısırması haber değildir, adamın köpeği ısırması haberdir sözü, hepimizin acaip ve garaip olaylara kulak verdiğimizin ifadesidir.
Ben yine birkaç defa yazdığım fikrimi tekrarlayayım, Endülüs nasıl elden çıktı diye tarih kitabı okumak yerine Endülüs nasıl ele geçer diye araştırma yapmak, orada yaşayan Müslümanlara destek vermek
tarafına gidelim.
150 yıl önce Osmanlı Amerika veya Osmanlı Japonya ekonomik ilişkileri nasıldı diye araştırma yapmak yerine On yıl sonra Osmanlı Amerika veya Osmanlı Japonya nasıl olmalıdır diye araştırma, mastır tezi, doktora tezi, önemli bir makale, konferans
gibi şeyler yapılmalı.
Rabbimiz, tarafından gözümüz önü görecek şekilde yaratılmıştır.
Rekora doğru koşan sporcu, yarışta arkasına bakmaya başlarsa kaybeder.