SU MÜBAREKTİR İSRAF ETMEYİNİZ
15/12/2020
Mahmut Toptaş
En eski tarihlerden beri kurulan her köy ve şehir, su kenarına kurulmuştur.
Çünkü su, hayatın kaynağıdır. Hayat damarlarımızı kurutmayalım, kirletmeyelim, israf etmeyelim.
Kuran-i kerimde yağmur suyuna Mübarek demiş Rabbimiz (Kaf süresi ayet 50/9). Mekkeye, Tur dağına, Kurana, Kudüse, İsa aleyhisselama, Kadir gecesine.. Mübarek kelimesini kullanmış.
Yeryüzünün ve gökyüzünün ve içindekilerin hepsinin Allaha ait olması nedeniyle hiç birine haksızlık yapmamaya ve israf etmemeye dikkat ederken özellikle Mübarek denilen suya saygısızlık yapmamaya biraz daha dikkat edip ihtiyacımız kadarını kullanacağız
Su israfını önleme tedbirlerini okurken veya dinlerken Param var, istediğim gibi kullanırım demeyin.
Hele hele Cami, okul, devlet daireleri, belediyeler
gibi topluma hizmet veren kurumların depolarından israf yapılırsa, hem israf günahı, hem topluma vakfedilmiş malın boşa akıtılması günahına girerler.
Başta Allah celle celalühün emrine muhalefet etmiş olursunuz:
يَا بَنِي آَدَمَ خُذُوا زِينَتَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ
Ey Ademoğulları, her mescide varışınızda güzel elbiselerinizi alınız. Yeyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz. Çünkü O, israf edenleri sevmez. (Araf süresi ayet 7/31)
Sevgili peygamberimiz de:
عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَمْرٍو ، أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى الله عَليْهِ وسَلَّمَ مَرَّ بِسَعْدٍ وَهُوَ يَتَوَضَّأُ ، فَقَالَ : مَا هَذَا السَّرَفُ ؟ فَقَالَ : أَفِي الْوُضُوءِ إِسْرَافٌ ؟ قَالَ : نَعَمْ ، وَإِنْ كُنْتَ عَلَى نَهَرٍ جَارٍ
Sad (ibni Ebi Vakkas) ın yanına uğradığında o, abdest alıyordu. Sevgili peygamberimiz, Bu ne israf buyurunca, Sad, Abdestte de israf olur mu? diye sordu. Sevgili peygamberimiz, Evet, akan nehrin kenarında olsan bile (israf etmek yok) buyurdu. (İbni Mace, Sünen, Ebvab, taharet, bab 48, Ahmet, Müsned, Abdullah bin Amr hadisi, Beyhaki, Şuabül-iman, ışrun şube, Fazlüt-Taharet)
Bazı vesvesecilerimiz, takva ayağına yatarlar ve öğle namazından ikindiye kadar abdesthane ile cami arasında gidip gelip tekrar tekrar abdest alarak su israfı yaparlar.
Bunlar için Hadisi Şerifte:
عَنْ أَبِى نَعَامَةَ أَنَّ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ مُغَفَّلٍ سَمِعَ ابْنَهُ يَقُولُ اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ الْقَصْرَ الأَبْيَضَ عَنْ يَمِينِ الْجَنَّةِ إِذَا دَخَلْتُهَا. فَقَالَ أَىْ بُنَىَّ سَلِ اللَّهَ الْجَنَّةَ وَتَعَوَّذْ بِهِ مِنَ النَّارِ فَإِنِّى سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- يَقُولُ « إِنَّهُ سَيَكُونُ فِى هَذِهِ الأُمَّةِ قَوْمٌ يَعْتَدُونَ فِى الطُّهُورِ وَالدُّعَاءِ
Sahabeden Abdullah bin müğaffel, kendi oğlunun dua ederken Allahım, cennete girdiğimde, cennetin sağ tarafında beyaz bir köşk istiyorum dediğini duyunca babası, Oğulcuğum, Allahtan cenneti iste ve cehennemden korumasını iste. Ben Allahın Rasülünden işittim, Yakında bu ümmetin içinden bir topluluk çıkacak ve su ile temizlenmede (Abdest ve gusülde) ve bir de duada haddi aşacaklar buyurdu. (Ebu Davud, Sünen, K. Taharet bab 45, Taberani, Mucemi Kebir, Kays bin Aiz-Ebu Kahili hadisi)
Yarım saatte yediğimiz yemeğin arkasından dua eden bir hoca 45 dakika dua etmişti de Ne hoca beeee dedirtmişti.
Sevgili peygamberimizin yaptığı yemek dualarının en uzunu, on kelimeyi geçmez.
Haddimizi aşmayalım.
Bulunduğunuz köy, kasaba veya şehrin su depolarını, barajlarını, göllerini boşaltarak susuz kalmalarına sebep oluruz.
Suyun kirlenmesine katkıda bulunuruz.
Bizim su tüketimimiz ise mutfak, banyo ve tuvalet üçgeninde gerçekleşir.
Bu üç yerdeki su tüketiminde suyun yarısı kullanılmadan tüketilmektedir.
Herkes kendinden kıyas yapsın.
Evde tıraş olurken dikkatli olanlar, yüzünü sabunladıktan sonra tıraş esnasında çeşmeyi kapatır. Dikkat etmeyenler veya unutanlar, bu günden itibaren çeşmeyi kesiversinler.
Dişlerinizi fırçalarken veya tıraş olurken, çeşmeyi kapatıyor musunuz yoksa açık kalıp boşa akıp gidiyor mu?
Ben kapatıyorum diyene, ben teşekkür ederim.
Kapatmayanlar bu günden sonra lütfen boşa akan su kapatılsın ve ihtiyaç olduğunda açılsın.
Abdest alırken eller, yüz, kollar üçer defa yıkandıktan sonra başınıza ve kulağınıza mesh ettikten sonra çorap çıkarırken çeşmeyi kapatıyor musunuz?
Atalarımız, yukarda verdiğimiz Ayet ve Hadise uyarak, nehrin kenarında abdest alırken üç defadan fazla yıkamayı israf sayarlarmış, bir de nehirden aldıkları su ile yüzünü yıkarken atık suyu nehre değil kenardaki otların üzerine akıtarak hem nehri kirletmemeye, hem otları yeşertmeye dikkat ederlermiş.
Banyo yaparken, sabunlanma esansında çeşmeyi kapatınız ve su boşa gitmesin.
Abdest alırken, diş fırçalarken, banyo yaparken, mutfakta bulaşık yıkarken, çeşmenin tazyikini kısınız ve ihtiyacınızı karşılayacak hale getiriniz
Tuvaletinizdeki sifonlar, fazladan su akıtmaktalar.
Şamandırasını ayarlayarak azaltma yapılabildiği gibi, sifonun içine iki veya üç litrelik içi su dolu pet şişe konulursa yarı yarıya tasarruf yapılabilir.
Sifon üreticileri biraz daha küçük yaparlarsa en büyük israfı önlemiş olurlar.
Mutfakta bulaşıkları yıkarken:
Çeşmenin ayarını azaltınız,
Kapları sabunlarken veya sıyırırken çeşmeyi kapatınız,
Durulananları yerleştirirken yine çeşmeyi kapatınız,
Telefona cevap vermek için giderken ve konuşurken çeşmeyi kapatınız,
Herhangi bir şeyi yapmak için ayrılırken yine çeşmeyi kapatarak israf önlenebilir.
Çamaşır makinası veya bulaşık makinası tam dolmadan çalıştırmayınız.
Bütün su kullanımlarımızda israf etmezsek, yarı yarıya israfı önleriz ve şu anda var olan üç aylık suyumuzu altı aya yetiştirebiliriz.
Okyanusun ortasında abdest alsak, yine organlarımızı üçer defa yıkayacağız.