ANA SAYFA



KİTAPLARIM


    YILIN EN ÇOK KAZANANI


    YILIN EN ÇOK KAZANANI

    23/06/2022

    Mahmut Toptaş

    “Bu sene çok kazandı”

    “Yılın en çok kazananı”

    “Umduğum gibi çıkmayınca kaybettim”

    “İflas ettim”

    Şimdi bu kelimeleri okuyunca veya birinden duyunca hemen aklımıza gelen şey, aslında bizim kimliğimizi orta koyar.

    Kur’an-i Kerimde, “El-Fevzü’l-Azım,  Fevzen azıymen, el-Fevzü’l kebir, el-Fevzü’l Mübin” gibi en büyük başarı, en büyük kurtuluş, en açık mutluluk gibi manalar verilen ve Kur’an-i Kerimde çokça tekrarlanan ayetlerde haber verilen başarı, sonsuz senelerde kalacağımız öte dünyayı süslemek, mamur hale getirmek olduğunu haber verir.

    Hiç zarar edilemeyecek ticaretten haber verir Rabbimiz.

    إِنَّ الَّذِينَ يَتْلُونَ كِتَابَ اللَّهِ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَأَنْفَقُوا مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ سِرًّا وَعَلَانِيَةً يَرْجُونَ تِجَارَةً لَنْ تَبُورَ

    “Allah'ın kitabını okuyup, takip edenler, namazı dosdoğru kılanlar, onlara verdiğimiz rızktan gizlice ve açıktan infak edenler, asla zarar etmeyen bir ticareti umarlar.” (Fatır süresi ayet 35/29)

    Kiminle ticaret yapacağınıza dikkat ediniz.

    Avrupanın en büyük firmasının Türkiye temsilciliğini alan birimi,

    Dünyanın en büyük ticari veya sanacisinin Türkiye temsilciliğini alan mı,

    Yoksa bütün kainatı/evreni ve içindekileri yatanla ticaret yapan mı daha kazançlı çıkar?

    Rabbimiz haber verir:

    يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا هَلْ أَدُلُّكُمْ عَلَى تِجَارَةٍ تُنْجِيكُمْ مِنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ (10)

    “Ey iman edenler, Sizi acıklı azaptan kurtaracak bir ticareti size gösteriyim mi?

    تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَتُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنْفُسِكُمْ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ

    Allah'a ve Rasülü'ne iman edersiniz, Allah yolunda mallarınız ve canlarınızla cihat edersiniz. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.” (Saff süresi ayet 61/10)

    Sevgili peygamberimiz:

    عَنْ شَدَّادِ بْنِ أَوْسٍ عَنِ النَّبِىِّ -صلى الله عليه وسلم- قَالَ « الْكَيِّسُ مَنْ دَانَ نَفْسَهُ وَعَمِلَ لِمَا بَعْدَ الْمَوْتِ وَالْعَاجِزُ مَنْ أَتْبَعَ نَفْسَهُ هَوَاهَا وَتَمَنَّى عَلَى اللَّهِ ». قَالَ هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ. قَالَ وَمَعْنَى قَوْلِهِ « مَنْ دَانَ نَفْسَهُ ». يَقُولُ حَاسَبَ نَفْسَهُ فِى الدُّنْيَا قَبْلَ أَنْ يُحَاسَبَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ. وَيُرْوَى عَنْ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ قَالَ حَاسِبُوا أَنْفُسَكُمْ قَبْلَ أَنْ تُحَاسَبُوا وَتَزَيَّنُوا لِلْعَرْضِ الأَكْبَرِ وَإِنَّمَا يَخِفُّ الْحِسَابُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ عَلَى مَنْ حَاسَبَ نَفْسَهُ فِى الدُّنْيَا.

    “Yiğit, kendini hesaba çeken, ölümden sonrası için güzel iş yapandır. Aciz kişi ise nefsini, hevasına uyduran, ve iş yapmayıp Allahtan (amelsiz/eylemsiz) temennide bulunandır”

    Hazreti Ömer bu hadisi şöyle açar: “Hesaba çekilmeden, kendinizi hesaba çekiniz. Allaha arz olunacağınız büyük mahşer günü için nefsinizi süsleyiniz. Dünyada nefsini hesaba çekenlerin ahirette hesabı hafif olur” buyurmuş. (Tirmizi, Sünen, K. Sıfat’ül Kıyamet, bab 25, İbni mace, Sünen, K. Zühd, Bab 31)

    Aklına, “Dünyayı bırakalım mı” diye bir şey gelen için söylüyorum, kurtuluşa erenlerin amelleri/eylemleri sıralanırken zekat ve sadaka verenler, hacca gidenler, ihsanda bulunanlar, ikram edenler.. diye haber verir.

    Zekat vermek için kazanmak gerekir.

    Ama helalından olacak.

    Gasp, hırsızlık, hortumlama, kandırma, karaborsa, dalavere çevirme, faiz, sömürme, haram şeylerin ticareti gibi yollardan kazanılmayacak.